دیجیتال مارکتینگ

دیجیتال مارکتینگ

نیل پتل (Neil Patel) دیجیتال مارکتر معروف هندی که به گفته مجله فوربز جزء ۱۰ دیجیتال مارکتر برتر دنیاست، به سوال دیجیتال مارکتینگ چیست این گونه پاسخ می ‌دهد:

«دیجیتال مارکتینگ به هرگونه‌ ای از بازاریابی محصولات و خدمات می ‌گویند که از طریق دستگاه‌ های الکترونیکی انجام می‌ شود».

طبق این تعریف، دیجیتال مارکتینگ مفهوم نسبتاً جدیدی نیست، بلکه اولین بازاریابی دیجیتال صورت گرفته در دنیا مربوط می‌ شود به بیش از ۱۰۰ سال پیش. رادیو سال ۱۹۸۶ اختراع شده است. ۱۰ سال زمان برد تا رادیو به محصولی عمومی تبدیل شود و اکثر مردم آن را تهیه کنند و از آن جا بود که به فکر تبلیغات نیز افتادند. اولین تبلیغات مربوط بود به یک اجرای اُپرا که بعد از پخش آن فوراً بلیط‌ های آن اجرا فروخته شد و این شد روز تولد دیجیتال مارکتینگ.

بنابراین در دیجیتال مارکتینگ استفاده از ابزارهای دیجیتال مطرح است، نه فقط اپلیکیشن‌ ها و موتورهای جستجو و … بنابراین دیجیتال مارکتینگ می‌ تواند همزمان آنلاین باشد یا آفلاین.

نوع آفلاین دیجیتال مارکتینگ چیست ؟

همان فعالیت‌ های بازاریابی که به صورت سنتی و محیطی اجرا می‌ شده است اگر با استفاده از ابزارهای دیجیتال باشد در این دسته قرار می‌ گیرد:

1.بازاریابی محیطی ارتقایافته

2.رادیو مارکتینگ / بازاریابی رادیویی

3.تلویزیون مارکتینگ / بازاریابی تلویزیونی

4.تلفن مارکتینگ / بازاریابی تلفنی

بازاریابی محیطی ارتقاء یافته

برخی از فعالیت‌ های بازاریابی سنتی گاهاً می‌ تواند با ابزارهای دیجیتال همراه شوند و اثرگذاری بیشتری داشته باشند. به عنوان مثال در شهر تهران شما روزانه بیش از ۴۰۰۰ سازه تبلیغاتی از قبیل بیلبورد، استرابورد و … می‌ بینید که همگی در حال رقابت با یکدیگر هستند برای جلب نظر و توجه شما.

دیجیتال مارکتینگ از این نوع را می ‌توان در  بیلبورد های الکترونیکی یافت که زمانی بسیار رایج شده بود.

نوع دیگری از بازاریابی، بازاریابی با سمپلینگ بوده است که بسیار رواج داشته و دارد. بدین معنی که شرکت‌ها محصول خود را در ابعاد کوچکتر آن یا نمونه‌ای  از آن را در اختیار دیگران قرار می‌دهند تا پس از آزمایش کردن آن را خریداری کنند. حال در این نوع از بازاریابی دیجیتال اگر شما محصول یا خدمتی دارید می‌ توان به سمپلینگ‌ های دیجیتال نیز اندیشید که مثالی از آن را امروزه شما در فروشگاه ‌های موبایل‌فروشی بزرگ یا نمایندگی‌ های سامسونگ یا … می بینید و یا همچنین سیستم‌های تبلیغات تعاملی که در پاساژهای معروف تهران نیز وجود دارد.

انواع ابزارهای دیجتال مارکتینگ

آنالیز و تحلیل داده

بهینه‌سازی موتور جستجو

ایمیل مارکتینگ

تبلیغات کلیکی

تبلیغات در شبکه‌های اجتماعی

مدیریت شبکه‌های اجتماعی و تحلیل آن

ارسال پوش نوتیفیکیشن

انتشار رپورتاژ آگهی

کوتاه‌کننده‌ی لینک

چت آنلاین

آنالیز و تحلیل داده

پس از اجرای هر کمپین تبلیغاتی، لازم است با کمک پلتفرم‌های مختلف، به تحلیل کمپین موردنظر بپردازید. پلتفرم‌های داخلی و خارجی مختلفی در این زمینه وجود دارد که می‌تواند به بهبود کمپین شما بسیار کمک کند. با تحلیل درست، بازدهی کمپین‌تان را افزایش دهید و کمپین‌های بهتری اجرا کنید. در ادامه به بررسی دو ابزار پرکاربرد آنالیز و تحلیل دیتا می‌پردازیم :

گوگل آنالیتیکس

یکی از مهم‌ترین و پراستفاده‌ترین ابزارهای دیجیتال مارکتینگ، گوگل آنالیتیکس است. کمی غیرقابل باور به نظر می‌رسد ولی گوگل آنالیتیکس مجموعه‌ی بسیار زیادی از گزارش‌ها را به صورت کاملا رایگان در اختیار شما قرار می‌دهد. شما می‌توانید رفتار مخاطبان وب‌سایت‌تان را به خوبی دنبال و تحلیل کنید. گوگل آنالیتیکس به شما نشان می‌دهد هر یک از مخاطبان سایت‌تان از چه طریقی وارد وب‌سایت شده‌اند و چگونه مسیر فانل فروش خود را طی کرده‌اند.

البته آن‌قدر گزارش‌هایی که گوگل آنالیتیکس در اختیار شما قرار می‌دهد، زیاد است که توضیح جزییات آن در این مطلب نمی‌گنجد ولی برای اطلاعات بیشتر می‌توانید چگونه از گوگل آنالیتیکس استفاده کنیم را مطالعه می‌کنید.

تبلیغات در شبکه‌های اجتماعی

شبکه‌های اجتماعی دیگر به بخشی از زندگی روزمره‌ی بسیاری از ما تبدیل شده‌اند. ما از طریق این شبکه‌ها اخبار روز را دنبال می‌کنیم، مطالب مورد علاقۀ خود را می‌خوانیم و با دوستان‌مان در ارتباط هستیم. با استفاده از شبکه‌های اجتماعی می‌توانید فرصتی خوب برای برندهای تجاری خود ایجاد کنید تا نام برندتان را در ذهن کاربران همیشگی نمایید و با آنها یک رابطۀ دوستانه برقرار کنید. همچنین انتشار تبلیغ شما در شبکه‌های اجتماعی مختلف و پرکاربَر می‌تواند تاثیر بسزایی در درآمدتان داشته باشد و به رشد کسب‌وکار شما کمک بسیار کند.

اینفلوئنسر مارکتینگ

در این پلتفرم‌ها شما می‌توانید به خوبی اینفلوئنسر مارکتینگ انجام دهید و با توجه به موضوع تبلیغ موردنظر خود، با اینفلوئنسر مناسب ارتباط برقرار کنید و تبلیغات خود را به دست میلیو‌ن‌ها کاربر در فضای شبکه‌های اجتماعی برسانید.

برخی از ابزارهای موجود قابل استفاده در زمینه تبلیغات در شبکه‌های اجتماعی عبارت‌ اند از  :

تگرو

اسنت‌وی

ادسنسور

ادونچر

و …

آیا برای دیجیتال مارکتینگ به بودجه زیادی نیاز هست؟

به استراتژی بازاریابی دیجیتال شما بستگی دارد. برای دسته اول که بازاریابی دیجیتال نوع آفلاین بود هزینه‌ های شما ممکن است بسیار بالا باشد. از قیمت های سرسام ‌آور تبلیغات تلویزیونی نمی ‌توان چشم ‌پوشی کرد. اما در روش‌ های بازاریابی آنلاین روش ‌های بسیارکم هزینه ‌تری موجود است.

اگر بخواهید از کانا‌‌ل‌ های سئو یا شبکه‌ های اجتماعی یا بازاریابی محتوایی استفاده م‌ی کنید باید این خبر خوب را به شما بدهم که نسبت به بازخوردی که می گیرید به شدت هزینه کم و قابل چشم ‌پوشی تقبل می ‌کنید. اگر هم بخواهید از کانال‌ های تبلیغات کلیکی یا تبلیغات همسان استفاده کنید می توانید با بازدهی خیلی خوبی با دریافت آمار دقیق از نتایج کمپین خود، هزینه خود را مدیریت کنید و بسته به نتیجه‌ ای که می‌ خواهید بگیرید یا تعداد کلیکی که نیاز دارید، خودتان هزینه دلخواه خود را وارد می‌کنید

چارچوب کلی دیجیتال مارکتینگ چیست ؟

چارچوبی در حوزه اهداف و کانال‌ های دیجیتال مارکتینگ مرسوم است به نام چارچوب  (RACE (Reach-Act-Convert-Engage

در هریک از این مراحل، اهداف و کانال‌ ها و روش ها بازاریابی متفاوت خواهد بود. در بخش reach هدف جذب مشتریان یا آشنایی اولیه آن ‌ها با خدمات است. در این بخش از بازاریابی‌ های آفلاین یا آنلاین می‌توان استفاده کرد. در بخش Act هدف آنست که مشتری خرید اولین خود را انجام دهد و به قولی فعال سازی شود. در این بخش می توان از شبکه‌ های اجتماعی، صفحات فرود، بازاریابی مجدد، ایمیل مارکتینگ یا … استفاده کرد.

در بخش Convert هدف آن است که مشتری به یک خریدار پرتکرار تبدیل شود که برای هر شرکتی میزان مختلفی از فروش، معنی فروش پرتکرار است. از ریتارگتینگ، CRO، UGC، شخصی‌ سازی، ایمیل مارکتینگ و … می‌ توان در این بخش استفاده کرد و در نهایت در بخش Engage هدف آن است که مشتری به یک مشتری وفادار و همیشگی تبدیل شود و یا این که اگر تکرار خریدهای او کم شده یا مدتی است خریدی نداشته مجدداً او را وفادار کنیم. در این بخش نیز شخصی-‌سازی ‌های اتوماتیک، برنامه ‌های وفادارسازی، سیستم ‌های CRM و … از تاکتیک‌های مرسوم است.

 

چاپگرها و متون بلکه روزنامه و مجله در ستون و سطرآنچنان که لازم است و برای شرایط فعلی تکنولوژی مورد نیاز و کاربردهای متنوع با هدف بهبود ابزارهای کاربردی می باشد. در این صورت می توان امید داشت که تمام و دشواری موجود در ارائه راهکارها و شرایط سخت تایپ به پایان رسد وزمان مورد نیاز شامل حروفچینی دستاوردهای اصلی و جوابگوی سوالات پیوسته اهل دنیای موجود طراحی اساسا مورد استفاده قرار گیرد.

از آنجایی که طراحان عموما نویسنده متن نیستند و وظیفه رعایت حق تکثیر متون را ندارند و در همان حال کار آنها به نوعی وابسته به متن می‌باشد آنها با استفاده از محتویات ساختگی، صفحه گرافیکی خود را صفحه‌آرایی می‌کنند تا مرحله طراحی و صفحه‌بندی را به پایان برند.